42. Gyermekvédelmi kedvezmények itt, és ott

42. Gyermekvédelmi kedvezmények itt, és ott

42. Gyermekvédelmi kedvezmények itt, és ott

A család teljes mélyszegénységben él, öt gyerek, közülük három sajátos nevelési igényű. Mégsem esnek bele a gyermekvédelmi kedvezményezett kategóriájába, mert …két éve meghalt a családfenntartó édesapa.

Az árvasági, a családi pótlékkal már jóval meghaladja a kedvezmény jövedelemhatárát. Tehát fizetni kell az étkezésért, tankönyvért, művészeti oktatásért, stb.. De nem bírnak. Sem ezt, sem tüzelőt, kabátot, élelmet venni. Mert amikor a hónap elején 6-a és 10-e körül megkapják a pénzt, máshoz megy. Ahhoz, aki az apa betegsége idején kölcsönt adott. Kamatra. Amiből nem lehet kiszállni. Úgyhogy pénz, amit a megélhetésre lehetne fordítani, a családnál nem marad.

A gyerekek otthon gyakran éheznek, ingerültek, és rendszeresen lopnak. Az uzsorás? Elkaphatatlan. A feljelentés szóba sem jöhet, a félelem erősebb. A rendőrség tehetetlen, még ha tettenérés is van, és bevihetik az uzsorást, az eljárást nem tudják lefolytatni, bizonyíték nincs.

Ez a család tehát nem részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, mert papíron a jövedelemhatár felett vannak. Egy másik család jogosult. Az ő igazolt jövedelmük alatta van ennek. Nekik jár az ingyenes étkezés, tankönyv, művészeti oktatás……..December első hetében rendszerint nem jár iskolába a kislányuk, mert a francia Alpokban síelnek.

Facebook Comments