71. Családi fotók

71. Családi fotók

71. Családi fotók

Ma már a magzatról is lehet fotókat készíteni… Van, aki albumot nyitva követi a méhen belüli fejlődés fázisait, és már akkor találgatják: kire hasonlíthat a kicsi. Ez nem mindenhol van így.

Az adományok szétosztását a visszacsatolás miatt mindig fotózással is párosítom. Persze engedélyt kérve, megmagyarázva. Az elején sem húzódzkodtak tőle, ma meg már szinte természetesnek veszik.

Babaruhákat vittem a családhoz, amikor a kicsi megszületett.

Hatodiknak a sorban.

Később is, újra, és újra meglátogattam őket.

Egyszer, valami miatt megkérdeztem, készült e már a kicsiről fotó. Nem- rázta az anyuka a fejét, még nem.  Náluk és a kapcsolatrendszerünkben lévők többségénél sem.

Családi fotóik, amin szülők, gyerekekkel szerepelnek, egyáltalán nincsenek. Honnan is lenne? Fényképezőgép sehol sincs. Se hagyományos, se digitális. Itt nincsen számítógép, amire le lehetne menteni a képeket. Fényképész? Csak messze, a városban. És túl drága. Fényképalbum sehol sincs.

Van, ahol az ötéves kislányról én készítettem az elsőt. Sok helyen a nagyobbakról is. Én fotóztam le először a 18 éves fiatalasszonyt a gyermekeivel. És a 15 évest is, a kisfiával. A héten megyek egy fiatal párhoz, ahol remélhetőleg már otthon lesz a harmadik gyerekkel is az anyuka a kórházból. Róluk még sosem készült családi fénykép.

Van, ahol az óvodába megy fotós, és készít felvételeket a gyerekekről. Jó üzlet, megéri a pár felvételt, még kinyomtatva is. Most éppen 280 Ft-ért adja darabját. Sokan nem tudják megfizetni, így marad a fotósnál, kidobandó példányként.

Az elsős iskolai fotóval ugyanez a helyzet. Gyakran a ballagó képpel is. Sok gyerek rendel plusz példányokat, ajándékoz fotót barátnak, rokonnak, más az alapcsomagot sem tudja kiváltani. De megszokták már. Ezt is, mint annyi mindent.

Már sok fotót készítettem. Családokról is, de még inkább a gyerekekről. A fotókat nagyban kinyomtatva, lefóliázva viszem ki hozzájuk. Így nem lesz baja, nem gyűrődik, nem ázik el később sem.

Nagyon örülnek neki. A felnőttek, és a gyerekek egyaránt. Kapnak valamit egy más világból, ahol ez természetes kísérője az életnek kisgyerekkortól öregkorig. 

Facebook Comments