53. Táplálkozzunk egészségesen!

53. Táplálkozzunk egészségesen!

53. Táplálkozzunk egészségesen!

Vannak olyan helyzetek, amikor az embernek élelemmel kell segíteni. Főleg ott, ahol kegyetlen az uzsora, és nem hagy ennivalóra sem. A gyerekeknek sem.

Már nem lep meg, ha kisgyerekek nem tudják, hogyan kell megenni a narancsot, értetlenül forgatják a májkrém dobozát, mert nem ismerik, vagy úgy, ahogy van, töményen, megisznak egy üveg citromlevet. Elfogadom, hogy azonnal, amint megkapják, egészben betömik az öt tábla csokit, amit viszek. Még sehol nem láttam, hogy elraktak volna belőle későbbre. Vagy annak, aki épp nincs otthon.

Mert enni akkor kell, amikor van mit. És gyorsan.

Rendszeresen érdeklődöm az asszonyoktól, mit főznek. Van úgy, hogy naponta, de van, hogy kétnaponta készül valami. Van, hogy ritkábban. Külön konyha ilyenkor télen sehol nincs, egy helyiséget fűtenek, ott főznek a kályhán.

Amikor a családi pótlékot megkapják, legtöbb helyen pörkölt készül csirkefarhátból. Combból, vagy egész csirkéből sosem. Akkor van, hogy paprikás krumplit csinálnak, főzőkolbásszal. Később kolbász nélkül. Amíg van pénz, készül fasírt, vagy töltött káposzta is. De csak pulykapépből. A falusi kisboltokban csak ez van. Fagyasztva, rúdban. Ha bejutnak nagyobb településre, húsboltba, zsírnakvalót vesznek. Sokat. Az, kisütve sokáig elég, a zsír meg jó kenyérre kenve.

Aztán, a hónap közepétől krumplileves, tészta csupaszon, majd a végén kenyér. Gyakran magában.

Nincs változatosság, az összes ételféléjük megszámolható a két kezünkön.

Egészséges táplálkozás? Gyümölcs, zöldség? Ezekben a családokban ismeretlenek.

Ezek a gyerekek azok, akik az óvodában, vagy az iskolamenzán gyorsan, mindent begyűrve esznek. Ők nem válogatósak. Ők azok, akik még a húsleveshez is kenyeret esznek. Akik ebéd után egy órával már kérik az uzsonnát, mert éhesek.

Egyszer meghívtak bennünket egy fővárosi iskolába. Mivel ebéddel vártak, előtte az egyik kolléga felhívott, van e a gyerekek között vegetáriánus, hogy annak olyan típusú ebédről gondoskodjanak. Először azt hittem, szemétségből kérdezi. Feldühödtem. Aztán megértettem, fogalma sincs arról, hol és hogy élnek ezek a gyerekek. Csak udvarias akart lenni.

Van, ahol ez jó kérdés. Itt nem volt az.

Facebook Comments