321. Iskolaköpeny

321. Iskolaköpeny

321. Iskolaköpeny

Azt hiszem, ez csak terelés…hogy közben ne foglalkozzanak az emberek az oktatásügy egyéb, sarkalatos kérdéseivel. Mert nem hiszem, hogy ezt komolyan gondolja bárki a döntéshozók közül. Aztán nézem, olvasom újra meg újra, és azt kell hinnem, mégis. Komolyan hiszik, kommunikálják, hogy ez megoldás.

Mondjuk, illeszkedne abba a rendbe, amit vázolnak, egyformaság, leellenőrizhetőség, katonás rend, itt nem látok ellentmondást.  De az indok, hogy azért van szükség az iskolaköpenyre, mert elfedi a gyerekek közötti különbségeket, eltakarja a szegénységet, azt nem bírom szó nélkül hagyni.

Mert ez akkora cinizmus, ami mellett nem bírok elmenni.

Úgyhogy lenne pár felvetésem ehhez kapcsolódva:

Milyen elgondolás születne arra, akinek nincs felszerelése, reklámszatyorban hordja a cuccát a suliba, mert nem tudja megvenni neki a szülő? Akinek nincs tolltartója? Füzete? Tornacucca? Azt mivel kívánják elfedni? Mert az is látszik. A gyerekek egymáson azt is látják….sőt, a felszerelés hiánya  még a munkát is akadályozza.

Milyen elképzelésük van annak az elfedésére, ha éhes egy gyerek? Ha reggel képtelen figyelni, míg meg nem kapja a tízórait? Ha a menzai húsléhez kenyeret kér? Akik egy asztalnál esznek, azok észreveszik.

Kellene valami elgondolás a cipő elfedésére is. Mert ez nagy gond. Naponta látok szakadt, felvásott talpú cipőt, felnőtt, két számmal nagyobb lábbelit a gyerek lábán, magas sarkút is a lányokon, papucsot, nem divatból, hanem mert nincs más. És télen, mikor a vékony sportcipőben nincs zokni, mert nem telik rá, arra is kellene valami. Mert csúfolhatják egymást…és persze hideg is.

Ki kellene valamit találni annak elfedésére is, hogy sokan fejtetűvel fertőzöttek. A probléma örök, megoldás csak tüneti, a visszafertőződés állandó. És akkor van csak csúfolódás, ha az osztályban kiderül.

Folytathatnám a sort, mert sajnos, a napi munkánkban van példa elég.

Ja, és persze a pedagógusokra is kell majd valami. Hiszen a nyári szünetben ők is ott álltak sorban, várva, hogy nyisson ki a turkáló, és hozzájuthassanak egy-két darabhoz, amin talán nem látszik, hogy nem új. Hogy onnan van.

De az a baj, hogy mindannyian látjuk.

Azt hiszem, a szegénység problémahalmazának megoldására nem annak elfedése a legjobb módszer. Talán másképp kellene gondolkodni.

Facebook Comments