133. Még egy nehéz család

133. Még egy nehéz család

133. Még egy nehéz család

Van, akit el kellene engedni. Túl sok az ellenünk dolgozó tényező. Valami mégis újra visszahúz. Reménykedek, hátha mégis lehet valamit tenni.

A családdal való első találkozásom két-három éve lehangoló volt.

Iszonyatos piszok, elhanyagoltság, hideg, bútor nélküli szoba, bűnözés, minden, ami létezik ott volt, egy helyen.

És persze a gyerekek.

Akkor azért mentem, mert februárban kiderült, két gyereknél a szülők börtönbüntetésüket töltik, ez alatt a nagymama a gyám, ám ő írástudatlan, így nem tudta kérvényezni a hátrányos helyzetet igazolását. Tetemes iskolai étkezési tartozás halmozódott fel, mire kiderült, hol maradt el a rendszerben a dolog.

Aztán sokáig nem mentem hozzájuk. Néha értesültem egy-két rendőrségi ügyről. Nemrég hallottam, hogy a nagyobb lány állami gondozásba került, folyamatos szökésekért. Az anya pedig már szabadult. Hallottam még egy zavaros történetet a másik lány anyaotthonba meneküléséről, aki a prostitúció elől, helyesebben abból ment két gyermekével jó messzire.

Van még kiskorú, bőven a családban.

Gondoltam, megnézem őket.

A ház kívülről ugyanolyan. Egy fiatal nő, szintén családtag, beinvitál. A folyosón egy kutya jön velem szembe. A fél ház belül vakolatlan, onnan jött elő. Az egyetlen lakott helyiség várakozáson felül rendezett. Szekrény, két ágy, és a sarokban egy kályha. Megdicsérem a rendet. A fiatal nő örül: ez mind az övé, amikor hazaköltözött, ő hozta.

Próbálom megérteni a bonyolult viszonyokat. Hogy megértsem, ki lakik ott, főleg, hogy a gyerekek közül ki hol van. Nehezen megy.

Egyszerűsítek: kérdezem, hányan alszanak itt. Öten, hangzik a válasz. Tovább firtatom: férfi van e? Nincs, mondják egybehangzóan. Már régen külön vagyok a gyerek apjától. – mondja a fiatal nő, és a kisgyerekre mutat, aki épp a konzervekkel bajlódik, amit vittem.

És akkor kitől terhes?- mutatok domborodó pocakjára. Hát, azt nem tudom biztosan. Vagy még a kislány apjától, vagy attól a másiktól, aki elől a nővérem elmenekült. – mondja számomra felfoghatatlan természetességgel.

Közben jönnek mások is. Egy öregasszony kuporodik az ágyra, némán nézi a konzerveket, és jött egy másik fiatal nő is. Fát vágni hívták. Mindig van nyomorultabb. Ezen már nem lepődök meg.

Próbálok a segítségnyújtásra koncentrálni. Talán a baba eljövetelére kellene először. Ez is egy olyan hely, ahová most nem tudok elképzelni egy újszülöttet. Pedig alig egy hónap, és itt lesz.

Megbeszéljük a részleteket.

Indulok. A kismama kérdezi, elvinném e a szomszédos kisvárosba. A gyerek beteg, két napja ki kellett volna váltani a gyógyszert. Vinne egy kis rezet. Eladni. Hogy legyen pénze a gyógyszerre.

Nem kérdezem, honnan van a fém. Nem akarom tudni. 1200 Ft-ot kap kilójáért. Két kilónyira saccolja.

A sógornője szeretné elkísérni. Aki most jött ki a börtönből.

Útközben beszélgetünk. Kérdezem, hány osztályuk van. A kismama hetet mond. Ha ez a baba meglesz, majd letenné a nyolcadikat.

A másiknak hat osztálya van. Ő csak nevet. Neki nincsenek ilyen tervei. Várja a decembert, hogy az ura szabaduljon. A gyerekeit még mások nevelik, igaz, a nagycsaládon belül.

És kisbaba jön ide is. Aztán tudom, jön még több is. Muszáj valamit tenni.

Facebook Comments