116. Tűzhely

116. Tűzhely

116. Tűzhely

Hónap vége van. Ilyenkor, augusztus végén amúgy is sok a kiadás az iskolakezdés miatt. Sok mindenre már nem futja. A gázpalack cseréjére már végképp nem.

Télen a kályha mindenre megoldás, ha van fa, fűt is, és főznek is rajta.

Nyáron sok tűzhely eltűnik a házakból, van, ahol el is adják, és majd a hideg beálltával keresnek másikat. Ahol meg is marad, ott az amúgy is a nagy hőségben kevesen vállalják, hogy ezen készítsék az ételt.

Nyaranta a legtöbb háznál próbálnak gázzal főzni.

Akinél kifogy, az keres valakit a soron, akinél van még a palackban, és megengedi, hogy egy lábasnyi étel megfőjön rajta.

Mert le nem szerelik, még átmenetileg sem, úgy nem adja kölcsön senki. Addig nem tart ki az egymás iránti bizalom.

Általában valamilyen nyersanyagért, kis zsírért, krumpliért, tésztáért, vagy csirke far-hátért megy a segítségnyújtás.

Néha csak úgy, a semmiért is, ha legközelebb ide kell segítség, lesz mire hivatkozni. Rövidtávon megtalálják a segítség visszakapásának módját. A „ma nekem holnap neked” erősen szervezi itt a napokat.

Persze csak akkor működik ez, ha jó a viszony. Gyakori, hogy valami vélt, vagy valós konfliktus miatt, vagy egyszerűen csak azért, mert nekik sincs túl sok már a palackban, elmarad a segítségnyújtás.

Ilyenkor más megoldást kell keresni, ha legalább egyszer egy nap főtt ételt akarnak.

Egy napig általában el vannak e nélkül. Ha muszáj, két napig, sőt tovább is. De a gyerekek éhesek, és a kenyér két nap után már nem elég nekik. Szeretnének mást enni.

Tegnapelőtt az egyik háznál figyeltem meg az épület mögötti rögtönzött tűzhelyet. Két tégla volt a földön, a hosszabbik oldalára állítva, azon egy fémlap-féleség, alatta kis lyuk mélyítve, abban égett a tűz. Ezen főztek. Lábasban. Múlt századi hangulata volt…. Mégsem volt kedvem nosztalgiázni.

Lehet, egy kiránduláson, a hegyek között bárkinek jó élménye fűződne egy ilyenhez. Egyszer, így kipróbálni bizonyára jó buli. De ha háziasszonyként belegondolunk, saját napi főzési gyakorlatunkkal összevetjük, már nem annyira az.

Ebben a családban nyolcan vannak. Az egy, a három, és a négyéves mellett egy nyolc, tíz, és tizenkét éves is. Meg a szülők. Ketten a gyerekek közül tartósan betegek.

Elgondolkodtam a napi mosogatáson, a fürdetésen, a mosáson.

Meg az ételeken is. Túl nagy választékot nem enged ez a főzési lehetőség. Igaz, a nyersanyag sem ad nagy mozgásteret.

Ma állítólag farhát főtt rajta, pörköltnek.

Facebook Comments