107. Utazás a tárgyalásra

107. Utazás a tárgyalásra

107. Utazás a tárgyalásra

Jönnek hivatalos levelek, megbeszélésekre, tárgyalásokra való behívások. Amin ott kell lenni. Hónap elején még nem gond. Ám a hónap végén már nem egyszerű.

Az asszonynak a gyerek elhelyezése miatt kell megjelennie. 70 km-re, a megyeszékhelyen. Hogy megbeszéljék, mi legyen a lányával, állami gondozásba kerüljön e vagy sem.

Szeretne ott lenni, ahogy kéri a hivatal. A lány miatt is, meg azért is, mert a kicsiket otthon szeretné felnevelni. Szeretne jó színben feltűnni a hatóságok előtt. Hogy bizonyítsa nekik: együttműködő, akinek fontosak a gyerekei és a szabályok, törvények is.

Ám hónap vége van. Már nincs pénz, ekkor már sosincs. Próbálkozik a hivatalnál, óvatosan érdeklődik, mi lenne, ha nem tudna ott lenni. Ám megerősítik: ott kell lennie. Amikor próbálja ecsetelni a helyzetet, rövidre zárják a beszélgetést: oldja meg, ez nem az ő problémájuk.

Próbálja megoldani. Ígérem neki, segítek én is. A „tanácsi kocsi”, ahogy errefelé nevezik az önkormányzati autót, benzináron elvinné, de aznap foglalt. Betegeket visz vérvételre, aztán temetésre mennek vele.

A faluban néhányan abból élnek, hogy másokat fuvaroznak. Az egyik nem engedi beülni az efféléket az autójába. Ebbe nem lehet beleszólni. Az ő autója, az ő döntése.

A másik, aki engedné, megérzi a szorult helyzetet. A benzinköltség háromszorosát kéri.

Ez már túl sok.

Marad a tömegközlekedés, de ez nagyon nehéz ebben a melegben a súlyosan asztmás, mozogni nehezen tudó asszonynak. A hajnali busszal be az állomásig, onnan vonattal egy kisvárosig, aztán busszal a megyeszékhelyre.

Most a segítségünkkel meg tudja tenni.

Ha nem menne, megint lenne egy fekete pontja a hivatalnál. Hogy lám, nem jelenik meg, nem érdekli a gyereke, stb..

Pedig nem a szándékával volt a baj. Csak már nem volt pénz útiköltségre.

Már sokszor segítettünk így. Mert egyedül nem tudnak megfelelni egy olyan rendszer szabályainak, amely csak előír, számon kér, de a segítőkészség hiányzik belőle.

Mert a rendszernek nem a pozitív kimenetel elősegítése a dolga. Csupán az eljárás rájuk tartozó részének lebonyolítása. Nem a helyzetek stabilizálása, a problémák tényleges megoldása, hanem a folyamatok adminisztrációval alátámasztott megoldása.

Nem az ok megvizsgálása, csak az okozat pillanatnyi megoldása.

Facebook Comments