90. Több rendőrt?

90. Több rendőrt?

90. Több rendőrt?

A problémák megoldásában a felszínen jelentkező gondok megszüntetése is fontos. De talán egy hosszú távú, már sokszor súlypontozott stratégia eredményesebb lenne.

Persze, tudom, elfogadom, a rendőrség gyakori megjelenése a településeken, Ózdon, és másfele is, ahol gyakoriak a lopások, betörések, rablások, fontos. Kell, hogy ott legyenek, mert ez visszatartó erő lehet.

Bár szemléletet nem vált, de átmenetileg csökkentheti a bűnesetek számát.

Ám a helyzet nem változik. Főleg a gyerekekre nézve nem. Sokszor beszélgetek velük a rendőrökről. Mindig a felnőttek viszonyulása tükröződik a mondataikban. És ez általában nem pozitív. Főleg nem azokban a családokban, ahol gyakori az összeütközés a hatóságokkal.

 Az egyik faluban felgöngyölítettek egy uzsora ügyet. Régóta húzódott, sok család életét megkeserítve. A rendőrség is tehetetlen volt.

Azt hittem, utána jobb lesz. Minden. De nem lett jobb.

Mert a probléma megmaradt, a pénztelenség a hónap második felében ugyanúgy adott, a váratlan helyzetekre, kórház, haláleset, stb. a családok ugyanúgy felkészületlenek, tartalék nélkül. És pénzt csak azoktól lehet kérni, akiknek van. Lett hát újabb uzsora, a második vonal előre jött, és újabb miniuzsorások is kezdenek felfejlődni. Ők még kicsiben kezdik, de hamar utolérik az évek óta kamatos pénzből élőket. És pillanatok alatt elfelejtődött a most börtönben levők erőszakoskodása, a faluban már sokan fogalmaznak úgy, hogy ők az áldozatok, akiknek a segítségével mások visszaéltek, és feljelentették. Már csak egy lépés, hogy hősök legyenek, mint börtönviseltek, akik ártatlanul szenvedtek.

 Tett hát valamit a rendőrség, sikerrel, átmenetileg kikapcsolva egy-két családot az uzsora hálózatából, de a problémát ez nem oldja meg.

 Fel kellene ismerni végre, hogy a rendőrség jelenléte szükséges, de önmagában nem elégséges.

 Örömmel olvastam volna az új kormány első rendelkezései között, hogy megnövelik pl. a családgondozók számát… Hogy egy falu, ahol sok a mélyszegénységben élő cigánygyerek, ne csak heti egy, jobb esetben két napra kapjon családgondozót. Azt is sokszor helyettesítéssel megoldva, mert kevés a státusz. Vagy, hogy a különféle ágazatok végre hangolják össze a működésüket e társadalmi csoport érdekében.

Hogy a problémát teljes bonyolultságában tudjunk értelmezni, majd valamiféle utat mutatni. Mert egy-egy elem kiragadása csak látszateredményeket hozhat.

Facebook Comments