68. Egyházak és mélyszegénység

68. Egyházak és mélyszegénység

68. Egyházak és mélyszegénység

A héten temetésen voltam, balesetben hunyt el egyik pártfogolt családunk családfője. Egyházi temetés volt. A helyi tiszteletes úr temette, rendben, mint mindig. A szertartás alatt elgondolkoztam. Miért erre a pontra korlátozódik leggyakrabban a kapcsolat?

Amikor elkezdtem a kistérségben az intézmények, szervezetek közötti kapcsolatépítést a mélyszegénységben élők segítésére, természetesen az egyházakkal is próbálkoztam. Kevés sikerrel. Mondhatnám inkább úgy, egyelőre nem sikerült előrelépni.

A kerekasztal beszélgetésre a történelmi egyházakat invitáltam a kistérségből.

Vendéget is hívtam, egy nógrádi település katolikus közösségéből, egy apácát, aki a településükön élő halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek óvodát, tanodát szervez. Gondoltam, ha ő mesél a munkájukról, jobban elfogadják tőle, a vallásos megközelítés miatt, mint tőlem, és talán elindul a helyiekben is valami.

Tévedtem. Az elzárkózás maximális volt.

Gyakorlott moderátorként próbáltam persze több oldalról közelíteni. Érdekes álláspontok körvonalazódtak.

Az egyik falu kapcsán összeszólalkozott a református tiszteletes, és a baptista lelkipásztor, hogy ki, kinek a híveit csábítja el…

A másik falu tiszteletese úgy nyilatkozott, hogy náluk a mélyszegénységben élők mind cigányok, és ő a szót sem hajlandó kiejteni a templomban, hogy cigány, nemhogy arra kérje a híveit, segítsenek a rászorulókon. Biztos benne, ha szóba hozná, elfordulnának tőle. Egyébként ő is osztja a hívei álláspontját. És részletezte is….

A harmadik szerint ez, amiről én beszélek, ez az un. missziók dolga. Nem a helyi egyházaké. Nekik más a feladatuk. (Már megint ez a „kinek a dolga?” )

A negyedik szerint túl sokat várok el az egyházaktól, van nekik elég bajuk azzal, hogy kevesen konfirmálnak, kevés az esküvő, szinte csak a temetés marad. Nem fognak még ebbe is belekezdeni.

Próbáltam érvelni a bibliával, annak tanításaival, a szegények, elesettek iránti segítségről szóló példázatokkal…..Nem tudtunk közös álláspontra jutni.

Közelítettem az egyházi iskolák felől, feltárva a burkolt szegregációt, ami sok ilyen intézményhez kötődik. Ez csak olaj volt a tűzre.

Végül, a témához kötődve az együttműködési szándékig sem jutottunk.

Mert ők is betartják a határokat. Aki bejön a templomba, azzal foglalkoznak. A többivel legfeljebb csak temetéskor.

Facebook Comments